Fortsätt till huvudinnehåll

AlphaHelix - A rising star


AlphaHelix – A rising star

Kurs: 1,11 SEK
Börsvärde: 77 MSEK

Caset i korthet
Mycket god erfarenhet på styrelse och ledning. 
Växt CAGR under perioden 2019-2021 med +61% trots COVID. För 2022E ska CAGR ligga på +53%.
Insider håller 37% av bolagets aktier. Starka privata ägare håller ca 20%. Låg float.
Lönsamt medtech som tillhandahåller diagnostikprodukter
Lågt fondägande
Flaggat för förvärv och stabilt ökande kassa

Kort bakgrund
AlphaHelix är verksamma inom medicinteknik. Bolaget bedriver forskning och utveckling av patenterad teknologi som möjliggör identifiering av virus och bakterier. Produkterna säljs under ett flertal varumärken och via egna distributörer, huvudsakligen till laboratorium och forskningsinstitut. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden men har distribution i över 27 olika länder inom Europa och USA. 

Ledningen har samlat erfarenheter i över 25 år i vätskehantering samt över 10 år i hantering av support mot automatisk identifiering av virus och bakterier. 

DNA-analyser blir allt viktigare i det moderna samhälle vi lever i idag. Analystekniken får ständigt fler användnings-områden och sprids från forskningslaboratorier till nya miljöer som exempelvis kliniker för att säkerställa sjukdomsdiagnoser, katastrofområden, brottsplatser och produktionsanläggningar för bioläkemedel och vacciner. Samtidigt förändras problembilden. Kända virus och bakterier återkommer i ny skepnad. Till dessa hör tuberkulos, magsårsbakterien, multiresistenta bakterier, fågelinfluensa och inte minst SARS och covid-19. 

Affärsområden

Alphahelix Technologies

Utvecklar, tillverkar och säljer egna produkter och system via inom PCR/QPCR-tekniken. Produkterna baseras bland annat på befintliga patent i moderbolaget. Produkten som man tillhandahåller i dagsläget är Bugscreener. 

Produkten är en vidareutveckling av Techtums MRSA-plattform (MRSA är den mest utbredda multiresistenta bakterien) och är en komplett lösning för detektion av odlade bakterier i rör; från prov till resultat. För att öka patienters överlevnadsgrad kan inte patienter vänta på provsvar i dagar eller flera timmar, man behöver de snabbt för att kunna påbörja en eventuell behandling, men också för att spara pengar i form av sjukplatser. 

Produkten skiljer sig från den originella Techtums MRSA-plattform genom väsentligt ökad känslighet samtidigt som tidsåtgång och provkostnad minskat markant. Det eliminerar även att läkare skriver ut antibiotika bara för att, vilket i sig är ett problem och kostar mycket pengar. AlphaHelix erbjuder pay-per-sample som gör det möjligt för forskningslabb och företag att verkligen få ner kostnaderna.

The BugScreener™ har också bredare användningsområde, då den inte är låst till MRSA. Nytt är också skalbarheten; där den kan användas manuellt för korta serier och skalas upp med full automation för laboratorier med stora provvolymer. Detta gör att alla laboratorier som erbjuder, eller funderar på att erbjuda, exempelvis MRSA-tester är potentiella kunder. Produkten kan hantera upp till 250k st prover per år (från tidigare 200k) med en minskad tidsåtgång på 10 minuter (från 40 till 30 min). 

"För våra kunder är provtid, provkostnad och resultatsäkerhet alltid viktigast. The BugScreener™ har redan visat sig mycket konkurrenskraftig som Techtums MRSA plattform i de senaste upphandlingarna. Bredare kundunderlag tillsammans med robotsamarbetet gör oss riktigt konkurrenskraftiga internationellt." – Alphahelix VD

Den brittiska professorn Angela Kearns, som är en av världens ledande inom MRSA-forskning, bekräftar Havsjös antagande. Hon beskriver The BugScreener™ med: 

"You clearly have a rapid and cost effective assay for MRSA screening".

"Nu får vi en tydlig produkt vi kan marknadsföra internationellt. Samtidigt kan vi använda Techtums MRSA-plattform som referens. Det ger oss över två miljoner provers historik och 50 % marknadsandel i Sverige att skryta med. Personligen tycker jag att BugScreener™ är vårt starkaste kort." – Alphahelix VD

Karolinska Universitetssjukhusen i Solna och Huddinge beslutade relativt nyligen för att förnya sitt samarbete med AlphaHelix för just screening av MRSA. Samtidigt passade man på att uppdatera så man hade den nya versionen av The BugScreener™. Detta innebär för AlphaHelix att betydande intäktsflöde under lång tid men också att ha fortsatt Karolinska Universitetssjukhuset som en mycket bra referens för andra kunder. KU var faktiskt ute och letade efter konkurrerande system på den internationella marknaden fast beslutade att köra på The BugScreener™. Det påvisar att man har en produkt som är konkurrenskraftig internationellt. 

Ca 4 miljoner MRSA-prover har genomförts med The BugScreener™ och star idag för en liten del av den löpande omsättningen. En maskin kostar 1,5 msek och uppåt medans serviceavtal samt löpande försäljning av diagnostikprodukter löper på. 

Techtum Lab

Är sedan 47 år en etablerad distributör av utrustning, förbrukning och reagens för molekylärbiologisk forskning och diagnostik i Sverige och Norden. Bolaget säljer i huvudsak utrustning och förbrukning för klinisk molekylär diagnostik samt molekylärbiologisk forskning ofta baserad på PCR/QPCR/NGS/dPCR i över 27 länder inom Europa och USA. Biobankprodukter är ett starkt område för Techtum som börjar ta fart. Service är en viktig del av verksamheten som visar upp en god lönsamhet. 

Just nu (Q1 2022) pågår ett arbete att förhandla med ett antal diagnostiktillverkare om distribution i Norden inom främst molekylär diagnostik med detektion av virus och bakterier. I Norden sker just nu en övergång från öppna QPCR system där flera instrument används för analyskedjan till instrument som automatiskt handhar hela analyskedjan. Bolaget flaggar för att efterfrågan från deras diagnostikkunder ökar nu när pandemin börjat fasas ut, vilket varit ett hinder för Techtums diagnostiska expansion.

Techtums sortiment för forskning har ökat bra under Q1 2022 i hela sortimentet. Även biobankomsättningen har visat en ökande trend under första kvartalet efter att ha legat still i några år vilket kan vara ett tecken på att forskningen haft minskat fokus under pandemin. Omsättningen där bör öka från drygt 4 till över 7 MSEK enligt bolaget. Under Q1 2022 såg bolaget en minskning av pandemirelaterade produkter där man i huvudsak sålt system och tester för testning på flygplatser eller för reseintyg (trots det gjorde man en omsättningsökning på +25%. Framåt är bedömningen att pandemirelaterade produkter fortfarande kommer ha någon form av efterfrågan då det fortfarande krävs tester for ovaccinerade och i en hel del länder. Om Kina öppnar upp för resande så menar VD att en markant omsättningsuppgång kan komma då det finns ett stort uppdämt behov både på affärs och turistsidan, inte minst från Kinas sida. 

Under Q1 2022 startade man positivt med omsättningsrekord i ett normalt trögt januari. Man lyckades öka omsättningen med +25% till 12 023 kSEK (9 570 kSEK) med en vinstmarginal om 15%. Enligt bolaget har man under perioden mest varit upptagna med produktutbildningar, omorganisationer samt att fasa in ny personal – vilket får anses starkt att leverera så bra resultat. Samarbetet med Sentinel har stärkts och utgör ett bra komplement till Techtums produktportfölj, framförallt för ökad automatisering för klinisk verksamhet. Sentinels produkter kännetecknas av användarfördelar kombinerat med en attraktiv prisbild. 

”Att vi blev kontaktade av Sentinel tyder också på att vår konkurrensförmåga uppmärksammats internationellt.” säger Mikael Havsjö, VD, i en kommentar.

Cybergene

Förvärvades under 2021 och adderade ett nytt affärsområde inom bolaget. De utvecklar och säljer diagnostiska kit för invasiv fosterdiagnostik, manlig infertilitet och genetiskt betingade missfall. Bolaget bedriver försäljning både genom distributörer i 21 länder och via direktförsäljning i Norden, Lettland, Tyskland, Ungern och Indien. Idag ökar genomsnittsåldern för förstföderskor över hela världen, vilket ökar risken för den typ av sjukdomar som Cybergene detekterar. Det finns tre tillverkare i världen som levererar QF-PCR produkter, sådana som ger svar om fosterdiagnostik. Cybergene är pionjärer inom området då de var först med att lansera en diagnostisk test för att detektera kromosom anomalier hos foster. 

Under senaste åren har det kommunicerats att medicinteknikprodukter kommer att behöva genomgå en CE IVDR certifiering som kommer träda i kraft 2026-05-26. Det innebär att all diagnostik måste ha denna certifiering efter detta datumet för att kunna säljas. Initialt var tanken att det skulle träda ikraft maj 2022 men kunde inte implementeras fullt ut då det inte finns så kallade ”Notified Bodies” (NB) som är personerna som godkänner CE IVDR registreringen. Det hade inneburit att det inte kommer några nya produkter innan bristen på NB är löst. Alla självtillverkade diagnostiska kit, så kallade ”home brews”, som används inom sjukvården, kan nu klara sig med den enklare CE IVD certifieringen tills vidare. Men när dessa hemma-test kommer försvinna bidrar detta till en markant ökad TAM för bolaget. 

Cybergene blir betydligt attraktivare som samarbetspartner i och med den nya förändringen. Bolaget kan certifiera produkter betydligt snabbare, det rör sig om att ett till två år kortas ner till två till tre månader. Bolaget har fört diskussioner med ett flertal potentiella samarbetspartners under Q1 2022. Det är primärt samarbeten där Cybergenes plattform kan helt eller delvis användas för certifiering, produktion, marknadsföring och försäljning. Initialt har kontakterna varit av generell karaktär. Man ser dock tydligt att det finns ett intresse från unga bolag eller forskare med patent. Fördelarna för dem är främst att produkterna kommer snabbare ut på marknaden men man kan också välja lite olika uppsättningar på betalning / upplägg. Ena är att man lägger en kostnad för att certifiera produkterna, det andra är att helt skippa avgift mot en Royalty som Cybergene tar ut per försäljning. Större bolag väljer aktivt bort mindre produkter i sin certifiering eftersom det kostar mer än det smakar. Det innebär att det finns lågt hängande frukter som Cybergene kan komma att plocka enkelt. 

ChromQuant är diagnostiska kit där pris, prestanda och support är det som Cybergene har som styrka. Inom Cybergene finns mycket låg overhead varför det inte har några problem att sälja produkter till lägre kostnad än konkurrenter. Marginalerna är mycket goda, och VD pekar mot marginaler mer än 10 x produktionskostnad oavsett rabattnivå. När volymerna ökar kan vi komma att se en marginalexpansion. 

Affärsmodell

AlphaHelix affärsidé är att förse forsknings och diagnostikmarknaden med snabba, känsliga och användarvänliga system för förstärkning och analys av genetiska molekyler. Koncernens distributionsverksamhet bidrar till att AlphaHelix tidigt kan uppfatta förändringar i marknaden. 

Marknad

Cybergenes marknad bedöms uppgå till över 300 MSEK. Åldern på kvinnor som föder blir allt högre vilket ger en ökad risk för förändringar i fostret. Detta gör att efterfrågan på sådana diagnostiska kit ökar så länge denna grupp förblir växande och åldrande. En annan aspekt som kommer driva kraftig tillväxt är utvecklingsländer likt Indien där det finns en ökad medelklass med god ekonomi som är villig att göra dessa tester. 

Marknaden för Tehctum överstiger en miljard SEK. 

Enligt Research and Markets förväntas den globala PCR och realtime PCR-test-marknaden sjunka från 22,53 miljarder USD i 2020 till 9,98 miljarder USD i 2021. Detta är hänfört till den exceptionella efterfråga under 2020 för covid-19. Marknaden förväntas vid 2025 vara värd 13,82 miljarder USD till en CAGR på 8,5%. 

Att snabbt kunna identifiera kroniska sjukdomar är en drivande faktor i marknadens tillväxt. Ett exempel är det nya RT-PCR test för covid-19 pandemin där den är användningsbar för sin höga känslighet vilket gör det möjligt att identifiera en tidig infektion. Därför ser man användningsområden för att använda dessa på marknaden och att upptäcka virus och bakterier i god tid innan de bryter ut. 

Enligt Agency for Healthcare Research and Quiality (AHRQ) är medellängden för sjukhusbesök med MRSA på 10 dagar i Kalifornien. Motsvarande summa ligger på 14 KUSD per sjukhus vilket visar på den potential det finns att spara pengar på sängplatser med snabbare provresultat och medicinering. Den globala marknaden för MRSA-medicinering beräknas uppgå till 4,3 miljarder USD år 2023 motsvarande en CAGR 4,4%.  

Befolkningstillväxten inom Europa förväntas minska med 1% fram till 2050 medans den åldrade befolkningen som utgör idag 20% av totala befolkningen till 29%. En av anledningarna till ökad livslängd är att många håller sig friska i hög ålder. Samtidigt ökar dock andelen multi- och kroniskt sjuka. Sammantaget förväntas en större och äldre befolkning medföra att behovet av vård och omsorg ökar, vilket kommer att bli en utmaning i de flesta länder enligt Eurostat. 

Diagnostikmarknaden växer inom flera områden tack vare teknikutveckling som gjort testmetoderna både billigare och enklare att använda. Ett intressant område är de individuella tester som identifierar en viss genetisk markör för att avgöra vilken medicin som blir mest verksam för en till exempel en cancerpatient, så kallad personaliserad medicin. Ytterligare ett exempel är det ökade behovet av snabbtester på grund av en alltmer utbredd antibiotikaresistens. Inom klinisk kemi råder stark prispress på standardiserade tester vid centrallaboratorier. Omvänt sker en decentralisering av mer patientnära analyser, som ofta görs på en sjukhusavdelning eller vårdcentral. Denna decentralisering förväntas fortsätta inom en rad nischer där behovet av snabba testresultat är avgörande för vidare behandling av patienten. Diagnostik kommer på sikt också möjliggöras genom hemmonitorering där patienten själv tar vissa tester som delas digitalt med vårdgivaren.

Finanser

AlphaHelix kassa summeras vid utgången av Q1 2022 till 10,4 MSEK. Under Q2 2021 genomfördes en riktad nyemission vilket tillförde 13,7 MSEK vilka var ämnade till att finansiera förvärvet av Cybergene. Sedan dess har man inte genomfört några nyemissioner utan helt finansierade ur egen kassa. 

Långfristiga skulder till 1,7 MSEK eller 20% av totala skulderna. Att lägga till amorterar man av lånet på ca 1,2 MSEK för förvärvet av Cybergene. 

Intäkter

Bolaget har inte haft jättebra historik och varit trög utveckling på intäktssidan. Bolaget har alltid drivits med låga kostnader vilket kan illustreras i nedan graf då vinsten är nästan break-even sedan 2013-2019.


Under 2019 fastställdes en ny strategi av styrelsen som innebär att man ska; 
1) ha en egen tillverkning av både diagnostiska reagens och instrument med ett brett internationellt distributionsnät.
2) ha en egen distribution i Norden av egna och kompletterande produkter för diagnostik och forskning. 

Från 2019 till 2022E har vi en CAGR på 53% om vi antar att 2022 uppnår till 70 MSEK I omsättning vilket har kommunicerats upprepade gånger av bolaget.

Man har nämnt att 70 MSEK är ett mål för 2022 omsättning för koncernen. Framåt räknar jag med en tillväxt i snitt på 30% inkluderat förvärv. De har själva flaggat för om de finns något intressant kommer de förvärva. 


Marginaler

Rapportpaketet hade kunnat förbättras avsevärt. Påminner lite om Integrum i början av deras börskarriär. I rapporterna står det inte specificerat vad de har för bruttomarginal på ett tydligt sätt utan man får leta i förorden – önskvärt hade varit i ”highlights of the month”. 

Bruttomarginalen ligger runt 40% per kvartal – vilket får ses som något lågt om vi ser till ett något medelvärde i medtech-bolag. Däremot kan det påvisa den konkurrens som finns på marknaden med något pressade priser. Senaste kvartalet (Q1 2022) var däremot bruttomarginalen på 45%. 

Då bolaget är väldigt kostnadseffektiva leder det till begränsade kostnader för den operativa verksamheten. Detta kan illustreras i att bolaget ökade intäkter Q1 2021 mot 2020 med 52% medans kostnadssidan ökade 45%. Detta motiverar den ökade vinstmarginal vi kan se framgent. 

Senaste Q1 2022 var vinstmarginalen på 10% vilket jag tror kan komma att öka. De är väldigt kostnadsmedvetna vilket vi kan se tidigare år. Senaste Q1 har de investerat i personal som ska driva försäljning ytterligare varför vi ser kostnaderna öka snabbare än intäkterna YoY. 

Värdering

Baserat på estimaten skulle AlphaHelix inte vara jättedyrt. Idag handlas de på P/E 9 för 2022 estimat samt sales multiplar på <1. Det är svårt att hitta medtech-bolag idag som visar på en fin lönsamhet. Många medtech-bolag handlas till P/S multiplar på 10-20 efter raset Q1 2022 och innan låg värderingar på 30-40 P/S. 


Tittar vi på andra specifikt diagnostikbolag ser vi tabellen nedan där man även kan nämna att de kommit ner likt mycket annat senaste tiden. 


Skulle vi applicera samma nyckeltal på Alpha skulle vi se en uppsida på flera hundra procent inom 3 års sikt. Då är det inte med hänsyn till några multipelexpansioner utan enbart hur de handlas mot peers i dagsläget. 

Skin in the game

Mikael Havsjö (VD)
Varit VD I Techtum I över 28 år och nu för koncernbolaget Alphahelix i över 7 år. Varit med från start i Tehctum och byggt upp det till det bolag de är idag. Omsätter ca +30 msek idag. 

Aktier: 
Via bolag: 9 936 810 st
Privat: ca 10 000 st 

Ulrika Karlsson (Styrelseordförande)
Varit i Techtums bolag som CFO i över 32 år och därtill Styrelseordförande i koncernbolaget.  Varit med från start i Tehctum och byggt upp det till det bolag de är idag. Omsätter ca +30 msek idag.

Aktier:
Via bolag: 9 936 810 st
Privat: ca 20 000 st

Artur Aira (Styrelseledamot)
Artur är en känd entreprenör och bolagsbyggare. Han har ett fantastiskt trackrecord från tidigare erfarenheter inom lifescience och diverse medtech bolag. Kommer från tidigare erfarenheter i Cellink (nuvarande BICO), Integrum & Addlife för att nämna några framgångsrika bolag. 

Aktier:
Via bolag: 3 478 936 st
Privat: 333 333 st

Neven Zoric (Styrelseledamot)
Har diverse olika erfarenheter inom lifescience och medtech. Han har varit med i bolag som både Mikael och Ulrika har startat och drivit. Bland annat VD för TATAA bioscience, ledande positioner inom Thermo Fisher scientific 

Aktier:
0 st

Risker
Konkurrensen inom PCR/QPCR instrument och PCR/QPCR-uppsättningsrobotar är betydande och nya instrument lanseras kontinuerligt. Flera av konkurrenterna är stora och välkända företag med goda resurser för marknadsföring och väl inarbetade försäljnings- och distributionskanaler. Detsamma gäller BugScreener™ .
Kommersiell lansering - PCR och automatisk vätskehantering är två väl etablerade teknologier med en betydande marknad. Det finns dock inga garantier för att produkterna kommer att tas väl emot av marknaden.
Distributionsverksamheten - Även om Techtum har en stabil försäljning så finns det risker med distributionsverksamhet. Tappade agenturer och/eller teknologiutveckling kan förändra bolagets förutsättningar.
Teknologiskifte - Även om PCR/QPCR och automatisk vätskehantering är en inarbetad och väl spridd teknologi finns alltid en risk att nya teknologier lanseras på marknaden som ersätter de gamla. Koncernens erfarenhet är dock att det finns en tröghet i marknaden där en användare som har investerat i en teknologi inte omedelbart byter till en ny teknologi. Vidare reduceras en sådan risk av distributionsverksamheten i Techtum; dels för att bolaget också säljer konkurrerande tekniker; dels för att marknadens ändrade preferenser tidigt når koncernen.
Större bolag tar sig in på QF-PCR marknaden och skapar större konkurrens mot Cybergene som i dagsläget har bra marknadspotential. 

Disclaimer

Jag äger aktier i Bolaget och inget av ovan ses som någon form av köprekommendation. Jag ber läsaren kontrollera uppgifterna i denna analys.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Paxman - Q1 kommentar och Årsredovisning

  Produktionskedjan I årsrapporten presenteras en mängd nyheter från Paxman (Bolaget). Man ser verkligen att de steppat upp sin IR och rapportering från förgående rapporter (även om de i själva verket varit väldigt bra). För första gången nämns bl.a. deras produktionskedja. Jag har tidigare inte förstått den enorma skalbarheten som man haft även på produktionsnivå. Produktionen är sin egen och på lokal nivå i stora delar av tillverkningskedjan. Detta möjliggör att man lätt kan skala upp produktionen om man ser att efterfrågan ökar och vice versa. Under Q4 2020 pressades bruttomarginalen ganska kraftigt pga. kostnader för råvaror. Efter att VD flaggat för en kanonstart på 2021 drar jag således slutsatsen att man var tvungen att skala upp sin produktion för att möta den efterfråga vid inledningen på året. För att möta den stora efterfråga man ser globalt för Bolagets produkter kommer

Paxman – Pioneers in scalp cooling

  Paxman – Pioneers in scalp cooling Kurs: 60 SEK  Börsvärde: 1 057 MSEK Caset i korthet Global marknadsledande med flest system installerade i världen. Enligt Bolaget själva fanns det ca 5000 system installerade globalt 2019, varva ca 3700 var Bolagets. Monopol på världens näst största marknad - Japan. Nyligen utfärdade Amerikanska hälsoorganisationen (AMA) kategori III-kod för skalpkylning  vilket innebär lättare för patienter att söka om kostnadsersättning i USA från och med 1 juli  2021. Växt CAGR senaste 3 åren med 36% trots fallande omsättning under 2020 pga. Covid-19. Lönsamma pre Covid-19. Förstärkt finansiell ställning med en riktad emission på 59 MSEK med tagare som Creades och Alcur fonder. Grundare och VD äger 43% av aktierna. Tillsammans med övriga styrelsemedlemmar äger de 56% av aktierna i bolaget. Över 600 system installerade i USA. De fem främsta cancercenter använder