Fortsätt till huvudinnehåll

Paxman - Q1 kommentar och Årsredovisning

 

Produktionskedjan

I årsrapporten presenteras en mängd nyheter från Paxman (Bolaget). Man ser verkligen att de steppat upp sin IR och rapportering från förgående rapporter (även om de i själva verket varit väldigt bra). För första gången nämns bl.a. deras produktionskedja. Jag har tidigare inte förstått den enorma skalbarheten som man haft även på produktionsnivå. Produktionen är sin egen och på lokal nivå i stora delar av tillverkningskedjan. Detta möjliggör att man lätt kan skala upp produktionen om man ser att efterfrågan ökar och vice versa. Under Q4 2020 pressades bruttomarginalen ganska kraftigt pga. kostnader för råvaror. Efter att VD flaggat för en kanonstart på 2021 drar jag således slutsatsen att man var tvungen att skala upp sin produktion för att möta den efterfråga vid inledningen på året.

För att möta den stora efterfråga man ser globalt för Bolagets produkter kommer man fördubbla produktionstakten framåt. Denna nya satsning kommer även att underlätta utvecklingen av nya innovativa produkter såsom den kommande kylnings- och kompressionsprodukten för att motverka cellgiftsinducerade nervskador i händer och fötter (CIPN).

Ett kommande steg i produktionskedjan är 3D-utskrivna kylhättor. Detta är nu ute för ”remiss” för att se om kylhättorna håller samma standard som vanligt producerade sådana.

Nedan följer produktionskedjan:



Nyttjandegraden

För att bolaget ska ta nästa steg krävs att man ökar nyttjandegraden av sina redan installerade system. Man har överlägset flest installerade system i världen, inte minst i USA. I dagsläget betalas de flesta skalpkylningsbehandlingarna i USA av patienterna själva. Detta kan få det svårt att attrahera nya patienter då en del kan tycka kostnaden för en skalpkylning är för mycket. Däremot kostnaden för att skaffa en peruk är i paritet med kostnaden för skalpkylning. Det finns många frivilliga organisationer som sparar ihop pengar för att patienter ska kunna genomgå en behandling som bolaget erbjuder.

Vid utgången av 2020 meddelade Bolaget att de nya CPT-koderna är ett stort steg på vägen för att öka nyttjandegraden. Genom dessa koder kommer vårdgivare kunna ansöka om ersättning eller kostnadstäckning för patienternas räkning. Koderna träder i kraft 1 juli 2021 och förväntas ge positiv påverkan på topline under Q3 och framåt. VD poängterar dock att det kommer ta flera kvartal för marknaden att anpassa sig till de nya CPT- koderna, vilket man då får ha lite tålamod med. Bolaget har dock som målsättning att på sikt ersätta den här betalningsmetoden med en modell där vårdgivarna betalar för behandlingarna och därefter erhåller kostnadsersättning från statliga eller privata betalande parter (hälsovårdsprogram eller försäkringsbolag). Bolaget har även ett unikt samarbete med försäkringsbolaget CMS (ett försäkringsbolag förvaltad av myndigheter) för att granska ersättningspolicyer.

Utöver nya CPT-koderna jobbar bolaget aktivt med marknadsföring för att skalpkylning finns tillgängligt. Under 2020 ökade Bolaget antalet digitala events i ljuset av pandemin och antalet fysiska mässor, utställningar och konferenser sköts upp eller ställdes in. Under 2021 hoppas man kunna medverka på fler fysiska mässor under andra halvan 2021. Det pågår även utbildning för sjukhus löpande via både digitala och fysiska besök vilket gör att expertis inom ämnet skapas och pratar gott om vilka positiva effekter skalpkylning medför. Under 2021 förväntas man även anställa sales rep på viktiga marknader som Tyskland, Kina, Indien och Skandinavien för att accelerera ytterligare.

Under april 2021 meddelade man att ett lagförslag som föreslår att det skall vara obligatoriskt för försäkringsbolag att täcka kostnaderna för skalpkylning röstats igenom av delstaten Texas representanthus efter en andra och tredje uppläsning. Lagförslaget går nu vidare till senaten i Texas där det behöver presenteras (och röstas igenom) inom de kommande veckorna för att det skall bli till lag. Det här initiativet visar att det finns goda möjligheter att uppnå bred kostnadstäckning för skalpkylning i USA via lagstiftning på delstatsnivå. Lagstiftningen förväntas i så fall träda i kraft i september 2021.

Bolagets partners i USA, Innovation Partners LLC, förklarar att man har som mål att få kostnadstäckning för skalpkylning i hela USA. Dave Melin, Founder & MD, beskriver att de kan sammankoppla Paxman med amerikanska politiker och andra intressenter för att verkligen kicka igång den breda kostnadstäckningen för skalpkylning.

Vårt arbete med hälsovårdsfokuserade opinionsbildare i Washington D.C. gör att Paxman kommer att kunna optimera eller revidera det nuvarande nationella beslutet som avser kostnadstäckning för skalpkylning. Dessutom är det viktigt att skalpkylning listas i andra kliniska kompendier som hälsovårdsleverantörer och betalande parter refererar till.”

Vi samarbetar också med ett bolag i Washington DC som arbetar med hälsovårdpolicyer och kan sätta Paxman i kontakt med amerikanska politiker och andra intressenter med stort inflytande inom hälsovårdsrelaterade policyfrågor.”

Sammanfattningsvis verkar man ha ett kraftfullt samarbete med ett flertal aktörer i USA. Primärt är samarbetena till för att öka kommersialiseringen och nyttjandegraden av Bolagets produkter och hjälpa fler människor att minska håravfall. Det är en helt klart spännande framtid kommande 2-3 åren där fokus ligger i allra högsta grad på att öka nyttjandegraden. Med de >700 systemen i Mexiko och USA kan det bli ett fantastiskt resultat på topline.

CIPN

CIPN kan ge upphov till ett antal olika symptom, från stickningar och känselnedsättning till allvarlig smärta och temperaturkänslighet. Målsättningen är att lansera en kylnings- och kompressionsprodukt som kan minska mängden cellgifter som når händer och fötter, samt minimera dess skadliga effekter genom att reducera nervcellernas metaboliska aktivitet.

Under 2019 skapades ett forskningsteam mellan Bolaget och Nationella Universitetssjukhuset i Singapore NUH. Forskarteamet leds av Dr. Raghav Sundar som tillsammans med sitt team forskat kring möjligheten att använda kylning och kompression för att motverka CIPN. Dr. Sundar ser Bolaget som en idealisk partner för att ta produkten till marknaden och distribuera den till vårdgivare över hela världen. Utvecklingen av själva systemet genomförs i samarbete med forskare vid Paxman Scalp Cooling Research Centre vid Huddersfields Universitet. Tio kylnings- och kompressionssystem kommer att tas fram till de kliniska studierna under 2021.

Fredagen den 21 Maj tillkännagavs Bolaget och NUH ett forskningsstöd på ca 15 MSEK för att fortsätta sina framgångsrika studier i ämnet.

Under 2020 lämnades en patentansökan in för produkten och rättigheterna ägs av NUH och Bolaget själva. Varpå det senare äger exklusiva rättigheter att sälja och marknadsföra produkten i en kommersialiseringsfas. Jag tror vi ser en kommersialisering under H2 2022.

Forskning

Man har under en längre tid varit framkant i forskning kring effekterna av cellgiftbehandling. Sedan början av 2019 utvecklade man produkter för motverka CIPN, som orsakar nervskador I händer och fötter. Betydande del av Bolagets forskning görs I samarbete med ett forskarteam på Huddersfields universitet. I början på 2019 formaliserades samarbetet mellan Bolaget och universitetet vilket skapade världens första multidisciplinära forskningscenter inom skalpkylning.

Forskningssamarbetet har bl.a. producerat följande framgångsrika händelser:

  • För att göra Bolagets produkter än mer konkurrenskraftiga, färdigställdes personliga 3D-utskrivna kylhättor under våren 2021 på marknader som Japan, Mexiko och USA.

  • Topical solutions produkt som förstärker effekterna av skalpkylning. Produkten kan appliceras direkt på patientens huvud och går att användas tillsammans med Bolagets nuvarande skalpkylningssystem.

  • Produkt som motverkar CIPN (nervskador) i händer och fötter. Samarbete mellan Huddersfield, Bolaget och Singapore. Kliniska studier förväntas inleda under 2021.

  • Inom ramen för CIPN-produkten så utvecklar man ett kylningssystem med kompressionsfunktionalitet som har en betydligt mindre formfaktor jämfört med det nuvarande skalpkylningssystemet. Genom att minska formfaktorn kan värdefullt utrymme sparas på sjukhus och cancercenter, vilket kan vara en begränsande faktor.

    Två forskare vid Huddersfield nämner följande om topical solutions.

    ”Slutligen, och förmodligen viktigast av allt, har vi uppnått ytterligare framsteg inom vårt biologiska arbete med att använda en kombination av kylning tillsammans med skyddande substanser (antioxidanter) som ett kraftfullt sätt att förhindra celltoxicitet. De testade substanserna använder olika verkningsmekanismer för att skydda mot toxicitet, och det är viktigt för oss att förstå den underliggande biologin för denna skyddande effekt så att vi kan optimera effektiviteten för vårt tillvägagångssätt.

    ”Vi har faktiskt kunnat visa att några av de nya substanserna som vi undersöker är ännu bättre på att skydda keratinocyter från läkemedeltoxicitet i kombination med kylning. Detta är en viktig upptäckt, eftersom de substanser som vi har testat har olika fysiska och kemiska egenskaper. Det innebär att vi har flera potentiella ”kandidater” för formulering, det vill säga förberedelse inför applicering på huden som en topisk applikation, och vårt mål är att välja ut de specifika substanser som ger bäst klinisk effekt på hårsäcken.”

Detta är ett bevis på att Bolaget befinner sig i absoluta framkant gent emot konkurrenter och hela tiden försöker hitta nya sätt som minimerar håravfall på cancerpatienter runt om i världen. Och varför topical soluctions är en viktig del i Bolagets utveckling och marknad framgent. 

Rapportkommentar Q1 2021

Rapporten var egentligen inte någon större kioskvältare. Man hade tuffa jämförelsetal YoY, 21 MSEK (24). Positivt är dock att vi ser att man ökar 15% mot Q4 2020. Mina egna estimat låg ungefär på samma nivå 22 MSEK som jag skrev ut på twitter.

Bruttomarginalen återvände till starka 64% från den dipp i Q4 2020 på 50%. Bolaget har ej kommunicerat någon anledning, men jag tror att det har att göra med man byggde lager för den ökade efterfråga under Q1 2021 som VD tidigare annonserat.

EBIT fortfarande negativt men föll ut enligt mina estimat på -2 MSEK. Jag räknar med att man kan vända till B/E i Q2 och positivt EBIT i Q3 framåt.

Finanserna var däremot en överraskning för mig. Jag hade förväntat mig att man minskade skuldsättningen betydligt mer för att förbättra den finansiella ställningen. Enligt Q1 rapporten säger man att kortfristiga skulder minskade med 11 MSEK till kreditinstitut. Men samtidigt ökade de långfristiga skulderna med 10 MSEK. Varför detta har skett har jag ej fått klarhet i, enligt VD får vi vänta tills nyhetsbrevet kommer i juni. Jag ser helst att man gör ytterligare en riktad emission för att verkligen få bort denna stora skuld mot kreditinstitut som belastar sista raden på RR med räntekostnader samt får bolaget att framstå som väldigt svagt på BR sidan för nya investerare. 

              Källa: Börsdata


Översiktligt ser vi att staplarna blir högre och högre igen och nu på en nivå nära innan pandemin tog fart. Nästa kvartalsrapport förväntar jag mig att vi är i linje med Q2 2019. 


              Källa: Börsdata

Slutligen var det roligt att se att man inkluderar ADTR (average daily treatment reveneue) i sina rapporter som KPI för USA efter påtryckningar från investerare. Denna ökade 4% YoY något låg enligt mig. Men enligt VD så var mars 2021 den absolut starkaste månaden någonsin i ADTR vilket ”räddade” kvartalet. Det är inte orimligt att anta att denna trend även kommer fortsätta in i Q2 och framåt. H2 kommer mest troligt även bli påverkat positivt av CPT-koderna.

Sammanfattning

Årsrapporten kom med lite nyheter kring produktionskedjan jag inte har set förut. Det är helt klart att denna är väldigt skalbar för att kunna växa framåt. Man har en bra position för att fortsätta öka produktutbudet med den forskning som bedrivs i Huddersfield.

Nyttjandegraden måste verkligen fortsätta ligga på högsta prioritet. Kul att se man har starka samarbeten mellan försäkringsbolag och amerikanska bolag för att få global kostnadstäckning. En eventuell lagstiftning i Texas skulle kunna ligga till grund för att accelerera detta.

Affärsområdet CIPN fortgår enligt plan. Kommersialisering hoppas jag komma i H2 2022. Fantastiska nyheter att de fick 15 MSEK för sin forskning. 


Disclaimer

Jag äger aktier i Bolaget och inget av ovan ses som någon form av köprekommendation. Jag ber läsaren kontroller uppgifterna i detta inlägg. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

AlphaHelix - A rising star

AlphaHelix – A rising star Kurs: 1,11 SEK Börsvärde: 77 MSEK Caset i korthet • Mycket god erfarenhet på styrelse och ledning.  • Växt CAGR under perioden 2019-2021 med +61% trots COVID. För 2022E ska CAGR ligga på +53%. • Insider håller 37% av bolagets aktier. Starka privata ägare håller ca 20%. Låg float. • Lönsamt medtech som tillhandahåller diagnostikprodukter • Lågt fondägande • Flaggat för förvärv och stabilt ökande kassa Kort bakgrund AlphaHelix är verksamma inom medicinteknik. Bolaget bedriver forskning och utveckling av patenterad teknologi som möjliggör identifiering av virus och bakterier. Produkterna säljs under ett flertal varumärken och via egna distributörer, huvudsakligen till laboratorium och forskningsinstitut. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden men har distribution i över 27 olika länder inom Europa och USA.  Ledningen har samlat erfarenheter i över 25 år i vätskehantering samt över 10 år i hantering av support mot automatisk identifie

Paxman – Pioneers in scalp cooling

  Paxman – Pioneers in scalp cooling Kurs: 60 SEK  Börsvärde: 1 057 MSEK Caset i korthet Global marknadsledande med flest system installerade i världen. Enligt Bolaget själva fanns det ca 5000 system installerade globalt 2019, varva ca 3700 var Bolagets. Monopol på världens näst största marknad - Japan. Nyligen utfärdade Amerikanska hälsoorganisationen (AMA) kategori III-kod för skalpkylning  vilket innebär lättare för patienter att söka om kostnadsersättning i USA från och med 1 juli  2021. Växt CAGR senaste 3 åren med 36% trots fallande omsättning under 2020 pga. Covid-19. Lönsamma pre Covid-19. Förstärkt finansiell ställning med en riktad emission på 59 MSEK med tagare som Creades och Alcur fonder. Grundare och VD äger 43% av aktierna. Tillsammans med övriga styrelsemedlemmar äger de 56% av aktierna i bolaget. Över 600 system installerade i USA. De fem främsta cancercenter använder